Bir Sergi Haberi

Tanrısal Gücün Elçileri: Antik Tıp Aletleri

*

Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi, Anadolu'da
bulunan antik tıp aletlerinin yer aldığı 'Tanrısal Gücün
Elçileri: Antik Çağda Tıp Aletleri' sergisi ile açılıyor.

Sergi Türkiye'de 'bir hastane içinde kurulan ilk sanat galerisi' olma özelliği taşıyan VKV Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi, Tunç Devri ve Roma dönemine ait 200'ün üstünde eserin sergileneceği 'Tanrısal Gücün Elçileri: Antik Tıp Aletleri' sergisine 29 Mart'ta ev sahipliği yapacak.

Tıpta kullanıldığı tahmin edilen araçlar ve insanların kişisel bakımları için kullandıkları aletlerden oluşan sergide yer alan eserler arasında; kaşıklar, kulak sondaları, cerrahi aletler, merhem sürücüler, bakım setleri ve iğneler yer alıyor.
Sergilenecek olan eserlerin en ilginçlerinden biri de Tanrı Bes heykeli. Bir Mısır tanrısı olan koruyucu Tanrı Bes, Mısırlılar'dan başlayıp Roma dönemine uzanan ve az gelişmiş toplumlarda halen kötü ruhları kovduğuna inanılan bir figür. Sergilenen bu eser Batı Anadolu'da bulunmuş ve Roma dönemine ait.

Koleksiyonun sahibi Prof. Dr. Erdoğan Yalav, eserlerin Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi'nde sergilenme sebebini "Bir mesleğin geçmişini bilmeden içinde bulunduğumuz bilimi geliştiremeyiz" diyerek özetliyor. Yalav: "Geçmişi bilmek, nereden gelip nerelere vardığımızı görmek, insanların neler çektiklerini, ağrıyı nasıl yok ettiklerini öğrenmek adına bu eserleri sanatseverlerle paylaşmak istedik" diyor. Sergi, 30 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.

*Asklepios, Yılanlı asası ile Yunan söylencelerinde Apollon’un oğlu olarak geçen hekimliğin kurucusu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hasan'ın Rüyası

Aç!